2015. augusztus 9., vasárnap

Zalaegerszeget gyorsforgalmi út köti majd össze az M7-es autópályával

Nemcsak Keszthely és Balatonszentgyörgy között, hanem Zalaegerszegtől az M7-es autópályáig gyorsforgalmi úttá fejlesztik a 76-os főutat, erről szól a pénteken megjelent kormányrendelet - közölte szombaton Zalaegerszeg polgármestere az MTI-vel.





Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) felidézte, hogy a zalai megyeszékhely közlekedési kapcsolatrendszere az elmúlt évtizedekben nem fejlődött, és ez hatással volt a gazdasági befektetésekre is. Ezért jelentett nagy előrelépést, amikor áprilisban a Modern városok program keretében megállapodás született a város és a kormány között, egyebek között az infrastruktúra fejlesztéséről.

A megbeszéléseken a 76-os főút teljes, Zalaegerszeg és az M7-es autópálya közötti szakaszának gyorsforgalmi úttá bővítéséről volt szó, ugyanakkor az április 24-én megjelent Magyar Közlönyben a kormányhatározatot ismertetve a "Balatonszentgyörgy - Fenékpuszta - Keszthely elkerülő szakasz és az M7 autópálya közötti szakaszának gyorsforgalmi úttá fejlesztése, illetve megépítése" szerepelt. Az akkori kormányhatározat szövegét azóta több párt is szóvá tette, legutóbb csütörtökön, amikor a Jobbik tartott sajtótájékoztatót ebben a témában.

"A kormányhatározat nem tükrözte vissza az április 14-i megbeszélésen tárgyalt fejlesztést, így az elmúlt hónapokban több egyeztetést is folytattam a Miniszterelnökségen, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban annak érdekében, hogy a kormányhatározat szövege Zalaegerszeg számára kedvező módon változzon meg" - írta szombati közleményében Balaicz Zoltán.

Hozzátette: a tárgyalások eredményre vezettek, a pénteken a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet módosítja a korábbi szöveget, így az már a 76-os főút Zalaegerszeg és az M7-es autópálya közötti teljes szakaszának gyorsforgalmi úttá fejlesztéséről szól. Ezzel együtt a 76-os fejlesztése a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastruktúra-beruházások listájára is felkerült - közölte Balaicz Zoltán.

(Fotó: Wikipédia)