2015. október 13., kedd

Szalai Annamáriáról neveztek el díjat a zalaegerszegi Göcsej Filmszemlén

Szalai Annamáriáról, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) néhai elnökéről neveztek el és adtak át díjat a Zalaegerszegen 11. alkalommal megtartott Göcsej Filmszemlén - tájékoztatta a szervező Zalaegerszegi Televízió Kft. ügyvezetője hétfőn az MTI-t.
Frauenhoffer Márta elmondta: idén 44 pályaművet küldtek be a jelentkezők a sorrendben 11. alkalommal megszervezett zalai filmfesztiválra, amelyet kezdetektől támogatott az NMHH és a szervezet elődje, illetve zalaegerszegi születésű egykori elnöke, Szalai Annamária. A szervezők úgy gondolták, valamilyen formában szeretnének megemlékezni erről a gesztusról, ezért döntöttek a Szalay Annamária-filmdíj megalapításáról, amelyet most először adtak át a hét végén tartott fesztiválon.


A Németh János Kossuth-díjas keramikusművész által készített emlékplakettet a rendezvény fődíjaként a Debrecen Városi Televízió Kft. Kossuth papja című filmje nyerte el. A dokumentumfilmek kategóriájában László Gábor: Ez volt a sorsom... című alkotása lett az első, a kisjátékfilmek között Helmeczi Benjamin: Az utolsó levél című műve végzett az élen, a filmetűdök között pedig Varga Árpád Zsolt: Control (of death) címet viselő munkája nyert.
Zsűritagként András Ferenc és Koltay Gábor filmrendező, valamint Szaknyéri András, a hévízi Fontana Filmszínház vezetője magas színvonalú, profi alkotásoknak értékelte a versenyre nevezett pályaműveket.
Mint azt a szervező televízió ügyvezetője hozzátette, az NMHH-n kívül idén a Magyar Művészeti Akadémia, illetve hagyományosan Zalaegerszeg önkormányzata is támogatta a Göcsej Filmszemlét.
Az NMHH Médiatanácsa a Magyar Média Mecenatúra program révén évek óta támogatja anyagilag a fesztivált, idén 2,1 millió forintot ajánlott fel a filmszemle díjazottjainak. MTI